Breicursussen

Voor beginners én gevorderden

Breien met de breimachine

STRIKKS biedt  breimachine lessen voor beginners, maar ook voor de (iets) gevorderden. Je bent van harte welkom in onze studio in Maastricht.

Leren breien op de breimachine? Lees hier alles over onze breimachine lessen en breicursussen voor beginners én gevorderden!

Tijdens de beginnerscursus leer je in 3 dagen de breimachine te bedienen, met verschillende breitechnieken en steken. We bieden je aantrekkelijke voorbeelden uit de praktijk, en de mogelijkheid om de studio van STRIKKS te ontdekken, met boeken en tijdschriften ter inspiratie. Na de beginnerscursus kun je 1-daagse workshops volgen om je te verdiepen in andere speciale breitechnieken.

Welke cursus past het beste bij jou?

Ons cursusaanbod

Binnen een kort tijdsbestek kun je snel veel nieuws leren. Met ons cursusaanbod is het mogelijk om zelf jouw ideale leertraject samen te stellen. Jij bepaalt op welk niveau je wil instappen en wat je van ons wil leren.

Je wil graag breien, maar je hebt geen idee hoe zo’n machine werkt? Onze breicursus is een compacte beginnerscursus om je volledig op weg te helpen op de breimachine. Gedurende 3 dagen leer je de breimachine bedienen en ga je naar huis met alle benodigde handvaten voor het breien van een kledingstuk. Deze beginnerscursus sluit tevens naadloos aan op onze Breiproeverij: een dag om de breimachine te proberen.

Op dag 1 leer je de opzet, het kiezen van de juiste steekgrootte en diverse decoratieve technieken. Op dag 2 leer je hoe je moet meerderen en minderen en leer je hoe je een v-hals, een ronde hals en diverse noordsteken moet maken. Op de derde en laatste dag komen het breien van een proeflap, het uitrekenen van een model en een eenvoudig kledingstuk breien aan bod.

Alle belangrijke basistechnieken komen voorbij, maar we leren je ook hoe je bestaande breipatronen voor handbreien kunt omzetten naar de breimachine zodat je daarna direct thuis aan de slag kunt.

€379 / 3 dagen

Elke 2 maanden een cursus, kijk voor meer info en alle datums in onze webshop.

STRIKKS Breicursus voor beginners

Wil jij graag weten of de breimachine iets voor je is? Wil je ontdekken wat de machine allemaal kan? We leren je basistechnieken als opzetten, maar maar ook strepen, kantpatroontjes en kabels komen voorbij.
Deze 1-daagse cursus is ideaal voor iedereen die graag een dag de breimachine wil proberen, maar nog niet wil investeren in de driedaagse beginnerscursus. Voorkennis of het hebben van een eigen breimachine is dan ook niet nodig.
 
Besluit je hierna dat je toch graag wil leren hoe je een kledingstuk breit? Deze cursus sluit naadloos aan op de beginnerscursus.
 
Gedurende deze dag is er ook voldoende tijd voor advies rondom de aanschaf van een eigen breimachine.
 
NEW! Een MEN-ONLY editie van de Breiproeverij! Dit is dus een datum die alleen te boeken is voor mannen! We proberen hier mee ons aanbod van cursussen en de specifieke vragen die we doorlopend krijgen over machinebreien iets diverser richting te geven.  Heb je vragen? Stuur ons dan vrijblijvend een berichtje
 
 

€139 / 1 dag

Elke 3 maanden een cursus, kijk voor meer info en alle datums in onze webshop.

In een online privéles mag je ons alles vragen over machinaal breien, de breimachine, wanneer je niet precies weet hoe een bepaalde breitechniek werkt, als je bepaalde knoppen niet snapt of wat nu de beste garenkeuze is voor jouw project. Maar ook bij technische problemen kunnen we je helpen! Dit geldt voor alle soorten breimachines: Brother, Silver Reed, Passap, etc.

In de online privéles beantwoordt Maartje al je vragen. Dat doen we op afspraak, gewoon op een moment dat voor jou het beste schikt via Zoom. Onze camera is dan gericht op de breimachine, zodat je goed kunt zien welke handelingen er gedaan worden. Ook hebben we handouts voor je klaarliggen, zodat je achteraf altijd alles nog kunt nakijken. Je kiest een lespakket van 30 minuten, of van 2 of 4 uur. Je mag uiteraard ook pakketten combineren. Alle variaties zijn mogelijk. Jij bepaalt.

€  29 / 30 minuten

€  99 / 2 uur

€179 / 4 uur

Tijstip: dat overleggen we gezamenlijk. Kijk voor meer uitleg in onze webshop.

Je kunt prachtige dessins en patronen breien met behulp van patroonkammen en ponskaarten. Er zijn kant-en-klare patronen die je op allerlei manieren kunt aanpassen en manipuleren. Tijdens deze vervolgcursus ga je allereerst werken met bestaande ponskaarten en je experimenteert met allerlei soorten garens. Vervolgens leer je hoe je met de standaard dessins kunt variëren. Zo kom je tot originele en eigen ontwerpen voor je nieuwe trui of kussen. En aan het einde van de dag ga jij naar huis met een zelfgebreide fairisle muts!

€139.-/ 1 dag

Elke 6 maanden een cursus, kijk voor meer info en alle datums in onze webshop.

Heb jij je al eens afgevraagd hoe van die gekke 3D structuren gebreid worden? De techniek van gedeeltelijk breien biedt veel mogelijkheden ten aanzien van shaping en 3D-structuren in je breiwerk. Je begint vanuit de basis van het breien van een V-hals en je leert vervolgens hoe je steeds ingewikkeldere technieken moet breien. Experimenteer met de H-knop en creëer allerlei nieuwe structuren!

€139.-/ 1 dag

Elke 6 maanden een cursus, kijk voor meer info en alle datums in onze webshop.

Breicursus 3D breien

Het 2e naaldenbed zit niet voor niets op je breimachine. Je kunt er professionele boorden mee breien, zoals 1-recht-1-averecht, en 2-recht-2-averecht. Maar ook rondbreien of stoffen met een patentsteek worden nu werkelijkheid. Al deze technieken (en meer) komen tijdens deze vervolgcursus aan bod. Je leert dus hoe je in 1 dag het dubbelbed kunt toepassen voor verschillende doeleindes.

Nieuw: Een verkorte cursus!  Dubbelbeds breien kan iedereen leren! Je leert in een halve dag om het voorbed van je breimachine te gebruiken. Na deze middag weet je hoe je het dubbelbed correct moet plaatsen op je machine en hoe je professionele boorden breit, zoals 1-recht-1-averecht, en 2-recht-2-averecht.

€139.-/ 1 dag

€  69.-/  verkorte cursus

Elke 6 maanden een cursus, kijk voor meer info en alle datums in onze webshop.

STRIKKS breicursus breimachine dubbelbed

Vind jij sokken ook zo’n vreselijk tof accessoire, maar heb je nog niet alle skills om ze zelf te breien en ze dus helemaal op jouw stijl aan te laten sluiten? Wij gaan je in deze vervolgcursus leren hoe je tot al deze verschillende soorten sokken kunt komen! In je eigen maat en in die van de rest van je familie.

€139.-/ 1 dag

Elke 6 maanden een cursus, kijk voor meer info en alle datums in onze webshop.

Sokken breien

Intarsia breien is gekleurde patronen breien op de machine, maar dan zonder die lange draden aan de achterkant. In deze, verkorte, cursus leren we jou hoe je dat doet op de breimachine! Jij gaat na een paar uurtjes al naar huis met je eigen gebreide tekening. Heb jij al iets in je hoofd?

€69.-/ 1 dagdeel

Elke 6 maanden een cursus, kijk voor meer info en alle datums in onze webshop.

STRIKKS Intarsia breicursus breimachine

Nooit meer een miskoop in de kleding- of wolwinkel? Alleen nog maar kopen wat je écht mooi vindt? Dát is de missie van deze nieuwe cursus. De cursus materialenkennis verschilt van onze andere cursussen, omdat dit een cursus is waarin we dieper ingaan op de verschillende type grondstoffen en garens die er verkrijgbaar zijn. Je zult aan de slag gaan met jouw favoriete materialen en een mini-statenboekje breien.

€69.-/ 1 dagdeel

Elke 6 maanden een cursus, kijk voor meer info en alle datums in onze webshop.

STRIKKS cursus Materialenkennis

Heb jij al vanalles uitgeprobeerd op de breimachine, maar wordt het nu wel eens tijd om een echt kledingstuk te gaan breien? 

Deze vervolgcursus bestaat uit 3 bijeenkomsten waarin je leert hoe je een mooie trui breit op de breimachine. Helemaal op maat en perfect passend voor jou of een speciaal iemand.

De 4-wekelijkse lessen nemen je aan de hand mee. Tijdens de lessen maken we diverse oefeningen en na afloop werk je deze thuis verder uit. Aan het einde van de cursus heb jij je eigen trui gebreid en is het time to shine! 

€379.-/ 3 dagen

Elke 6 maanden een cursus, kijk voor meer info en alle datums in onze webshop.

STRIKKS cursus eigen trui breien

Zonder al te veel technische kennis van de breimachine kun je al heel veel verschillende breisels maken. Met behulp van de hulpnaalden en allerlei gekke garens kom je tot de leukste creaties. Deze cursus gaat voorbij aan het strepen breien; we gaan deze dag juist aan de slag met structuur, textuur en reliëf. We voegen fancy garens toe en we gebruiken de hulpnaald om je te helpen. Aan het eind van de dag heb je een stapel samples van de breimachine afgehaald en een hoop ideeën om thuis mee verder te gaan. Deze breicursus is geschikt voor beginners met al een beetje ervaring op de breimachine: kennis van enkelbeds opzetten en afkanten is voldoende om deze cursus te kunnen volgen.

€139.-/ 1 dag

Elke 6 maanden een cursus, kijk voor meer info en alle datums in onze webshop.

STRIKKS cursus eigen trui breien

Meer weten?

De cursussen worden gegeven door Maartje Boer, bevoegd docent. Zij heeft een grote fascinatie voor machinaal breien en heeft inmiddels ruim 10 jaar ervaring met lesgeven. Maartje geeft diverse ontwerp- en technieklessen op het gebied van breien aan de kunstacademies in Maastricht en Arnhem.

De cursus begint om 10:00u en eindigt om 16:00 uur. Maar je mag eventueel een uur langer doorwerken. Materialen en lunch zijn inbegrepen.

Met aantrekkelijke voorbeelden uit de praktijk

Je werkt in kleine groepjes aan onze Brother breimachines.

Inspirerende boeken en magazines over breitechnieken ter inzage.

De mogelijkheid om de designstudio van STRIKKS te bezoeken.

Mogelijkheid tot het stellen van vragen over de aanschaf en onderhoud van een eigen machine.

Kort voor aanvang van de cursus ontvang je van ons nog een e-mail met enkele praktische tips zoals een routebeschrijving, eventuele plaatsen voor overnachtingen en wat handig is om mee te nemen. Heb je speciale wensen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Heb je nog andere vragen? Misschien hebben we ‘m al beantwoord bij onze Frequently Asked Questions… 

verschillende cursussen
cursisten
jaar ervaring
doel

Ik was een volledige leek en had nog nooit met een breimachine gewerkt; Ik sta er van versteld wat ik na 3 dagen allemaal heb geleerd. Cursus is zeer goed opgebouwd, uitleg is zeer duidelijk en er wordt in een ontspannen en gemoedelijk sfeer gewerkt. Echt een aanrader zodat je met een goede basis kan starten. Ik kan niet wachten om zelf mijn eerste stukje te breien.

Linda
Linda

De breicursus voor beginners was mijn eerste kennismaking met machinebreien. Na drie intensieve dagen voel ik me voldoende voorbereid om zelfstandig aan de slag te gaan. Ik heb nu zelf een breimachine gekocht waarop ik kan oefenen met de basisprincipes. Ik kijk al uit naar de vervolgcursussen. Het was erg inspirerend om met andere breiliefhebbers en -professionals aan het werk te zijn.

Margriet
Margriet

Ben jij ook enthousiast geworden?

Nu inschrijven