Personalisatie in Knitwear

Op weg naar een duurzame garderobe
De toekomst van STRIKKS

Waarom personalisatie?

 Hoe fascinerend is het dat je met één draad een hele constructie kan maken waarmee ontelbare variaties mogelijk zijn? Nogal! Wij zijn textielontwerpers gespecialiseerd in breitechnieken. Zo kan met een enkele draad een compleet kledingstuk op maat worden gebreid zonder afvalmateriaal. Tevens is uit onderzoek gebleken dat breien de minst vervuilende vorm van produceren is. Als ontwerpers en als mensen willen we een bijdrage leveren aan het tegengaan van de negatieve effecten die de textielindustrie op de aarde heeft. Daarom gaat STRIKKS zich focussen op een nieuwe manier van mode maken.

De hoeveelheid overproductie en de matige kwaliteit van kleding zijn een verspilling van grondstoffen en energie. Ook is de waardering voor het maken van een kledingstuk (en daarnaast een gedeelte van kennis over materialen en technieken als breien en weven) verloren gegaan in onze leefwereld. Wij ervaren dat dingen als stofsoort, pasvorm en de hoeveelheid werk die het kost om een goed kledingstuk te maken, waarden zijn die steeds minder mee zijn gaan tellen bij de aanschaf van een nieuw kledingstuk.

Wanneer je kritischer kijkt naar waar jouw kleding vandaan komt en hoe dit wordt geproduceerd, waardeer je het meer. Je bent er zuiniger op en het past beter bij wie jij bent. Op die manier kunnen we overstock in winkels, maar ook verspilling van grondstoffen en energie voorkomen.
Ook voor jou?

De early adapters

Voor meer keuzevrijheid en een verbeterde pasvorm

Wij richten ons op iedereen die dit leest en zich ook afvraagt waar kleding en grondstoffen vandaan komen. Iedereen die zich bewust bezig wil houden met de vraag of deze wel ethisch geproduceerd worden? Iedereen die op zoek is naar (gebreide) items van goede kwaliteit die aangepast kunnen worden aan een heel scala van wensen en voorkeuren.

Ons doel is dus dat mensen bewuster kleding gaan kopen en daarmee bewuster hun garderobe gaan samenstellen. Daartoe willen we al onze klanten betrekken in het ontwerpproces. Het resultaat is een collectie gebreide kleding die door de klant gepersonaliseerd kan worden. Via een proces van kiezen van model, kleur, een gebreide stof of bijvoorbeeld een speciale type pasvorm stel je ten eerste je wensenpakket samen. Onze interactieve methode helpt je daarna verder op weg naar jouw eigen, ideale kledingstuk. Deze visualiseert jouw vest, trui of broek en geeft je dus ook direct inzicht vooraleer we jouw keuze naar de breimachine sturen.

We noemen hen early adapters. Zij vormen de voorlopers van een steeds grotere groep consumenten die op zoek is naar een garderobe met geïndividualiseerde kleding. Kleding met meer keuzevrijheid en een verbeterde pasvorm. Maar ook kleding die geproduceerd wordt binnen een lokale productielijn, een zogenaamde knit-on-demand set-up. Hierdoor vraag jij ook aan ons om een duidelijk standpunt in te nemen in deze textielbranche.

^ Afb. Het allereerste gepersonaliseerde kledingstuk. Tot stand gekomen na ons allereerste testmoment in 2017. 

Een interactief systeem

Dit is de toekomst van STRIKKS

Welke stappen doorloop je?
DESIGNLAB

We ontwikkelen ieder item in de collectie op onze eigen breimachines.

JOUW KEUZE

Je stapt in bij een kleur, stof of bij een kraag bijvoorbeeld. Of een mouw…

INTERACTIEF

Ons interactieve systeem leidt je door alle mogelijkheden en visualiseert jouw keuze middels animatie en videoprojecties.

KNIT-ON-DEMAND

De vraag van de gebruiker staat voorop. De productie houden we in eigen hand.

TO LOVE

80% geeft aan meer waarde te hechten aan een gepersonaliseerd kledingstuk.

DUURZAAM

Wij maken alleen gebruik van duurzame materialen en gaan met jouw hulp de groeiende afvalberg tegen.

^ Afb. Voorbeelden van items die gepersonaliseerd kunnen worden.

Knit-on-demand

Duurzaamheid en herwaardering

Wat is het alternatief?

Stel je een collectie gebreide kleding voor. Variërend van truien tot rokken en jassen. Alle kleuren en stoffen zijn in deze collectie samengevat. Meerdere persoons- en lichaamstypes geincludeerd.  Breistructuren met een uitgebalanceerde variëteit aan diktes, texturen, zachtheid en seizoenen gaan de modellen vooraf. Datgene dat jij nu in je hoofd hebt zitten, is mogelijk. Ons personalisatieproces zit nu in jouw hoofd.

Een interactief systeem moet dit van je overnemen. Animaties en lichtprojecties leiden je er doorheen. Op ieder willekeurig moment heb je in de gaten hoe het eindresultaat eruit zal zien. Denk aan projecties en schermen die jouw trui of broek constant (digitaal) bijschaven en inzichtelijk maken. Je leert meer over wie jij bent, wat er bij het maken van kleding komt kijken en over het maakproces daarna.

Wij willen jou knit-on-demand aanbieden. Wij hebben een speciale breimachine aangeschaft, waarmee jouw gepersonaliseerde  kledingstuk op bestelling wordt geproduceerd. De productiekosten blijven hiermee betaalbaar, lokaal en in eigen hand. Een bijkomend voordeel is dat het ons in staat stelt om jou iedere stap te laten zien en we zo het maakproces inzichtelijk maken. Zo stel je het kledingstuk samen dat helemaal past bij jouw identiteit. En wij maken alleen maar lievelingsstukken!

Meer zien? Bekijk de video's!

WIL JIJ EEN EARLY ADAPTER WORDEN? 

Laten we het gesprek aangaan!
ONline shop
Publicatie downloaden