The Orange Slice

Volgens STRIKKS
Een gebreide stoel

STRIKKS vindt dat de stoffering niet langer meer in dienst hoeft te staan van het onderliggende ontwerp van de stoel. De gebruikte gebreide techniek zal leiden en de textiel kan daardoor wel degelijk de bepalende factor zijn voor hoe het uiteindelijke ontwerp waargenomen zal worden.

Tijd voor thee

Het concept kwam tot leven na het zien onderdompelen van een theezakje in heet water. Een wolk van kleur groeit, wordt intenser en neemt over. Hoe langer het onderblijft, hoe donkerder de kleur wordt. Het kleurverloop aan beide kanten van de stoel doet dat ook. Het intense effect dat de kleur heeft, wordt versterkt door het effect van de gebreide ribbels. Het reliëf van de ribbels werkt geleidelijk vanuit het midden naar de zijkanten toe. De nieuwe stof benadrukt de sterke vormen van dit klassieke ontwerp. De stoel en zijn stoffering kunnen niet langer zonder elkaar bestaan.

Over de stoel

Eenieder die Orange Slice stoelen gegroepeerd ziet staan, kan de speelsheid ervan niet ontkennen. Vanuit verschillende ooghoeken laat de Orange Slice je de verschillende stadia van zijn vorm zien. Eigenlijk lijkt het wel alsof de stoel van vorm verandert iedere keer als je er weer naar kijkt. In feite zijn het twee identieke schelpen die tegen elkaar aan leunen op een frame van een metaal met een poedercoating.

Dit ontwerp werd tentoongesteld op de Salone del Mobile 2012 in Milaan en op de Dutch Design Week in Eindhoven 2012.
We bedanken Artifort voor deze samenwerking. Het ontwerp van de stoel is van Pierre Paulin voor Artifort (1960).
Foto’s door Geert Balvers & STRIKKS


Helaas is de stoel (nog?) niet in productie genomen, maar achter de schermen werken wij wel aan een opvolger van dit prototype. 

Terug naar overzicht